Baskı Flanş

Baskı Flanş

Baskı Flanş

İki makine ya da tesisat elemanının sızdırmaz şekilde birleştirilmesine yaratan konstrüksiyon elemanına flanş denir. Standart olarak üretilen bir elemandır. Flanş kelimesi dilimize Almanca’dan gelmiştir. Almanca karşılığı Flansch’dır (flanş okunur). Kullanım yerine göre demir, bakır ya da pirinç gibi farklı malzemelerden üretilebilir. Flanşlar ağırlıklı olarak basınç ve boyutlarına göre sınıflandırılırlar. Genellikle dairesel bir yapıya sahiptirler. İki dairenin cıvatalarla birbirine bağlanması ile flanş oluşturulur. Cıvata deliklerinin sayısı sabit değildir, basınç sınıfına göre cıvata deliklerin sayısı değişebilir. Flanşlar yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi genellikle dairesel yapıdadır ancak nadiren de olsa dörtgen ya da eliptik tasarlandığı şekilleri de mevcuttur. Dünya genelinde çok farklı standartlarda flanş tipi vardır.

Flanş ne işe yarar?

Flanş, tesistat elemanlarının sızdırmaz şekilde birleştirilmesine yarar. Pek çok kullanım alanı mevcuttur. Paslanmaz flanşın genel kullanım yeri ağırlıklı olarak boru tesisatlarıdır. Ancak makineler üzerinde de kullanımları mevcuttur. Makine parçalarının birbirine bağlantısı için de kullanılırlar. Tesisata ya da makineye kaynaklı veya dişli olarak bağlanmaları mümkündür. Flanşlarda oluşan en büyük problemlerden biri sızdırmazlığın sağlanamaması olabilir. Bunun sebeplerinden biri hatalı montajdır. Hataları montaj uygulandığında sızdırmazlık yaşanması kaçınılmazdır. Hasarları azaltmak ve sızdırmazlığı sağlamak için cıvataların dönme momenti kontrollü olarak sıkılmalıdır böylece olası arızalanmalar ya da sorunlar önemli ölçüde ortadan kalkacaktır.

Flanş nasıl üretilir?

Flanş üretim süreci dövme ve döküm olmak üzere 2 bölüme ayrılır. Döküm flanşlar daha düşük maliyete sahiptir ve sadece basit bir işleme ihtiyaç duyar. Dövme flanşlar ise hava delikleri, çatlak ya da birtakım imalat kusurlarına sahip olabilir bu nedenle çok düzgün olmayabilir. Dövme flanşın avantajı, çeşitli şekillerde dövülebilmeleridir. Aynı şekilde maliyet bakımından da düşüktür. Dövme flanşlar genellikle döküm flanşlardan daha düşük bir karbon içeriğe sahiptir. Bu nedenle paslanması çok kolay olmaz. Flanş malzemeleri paslanmaz çelik, dökme demir, alüminyum, pirinç, bronz, plastik ve benzeri gibi malzemelerden oluşur. Flanş üretiminde en çok kullanılan malzeme dövme karbon çeliğidir diyebiliriz.

Güneş Paslanmaz, 2006 yılından beri faaliyette olup paslanmaz çelik sektöründe müşterilerimizin tüm paslanmaz malzeme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuştur.

Ürün tedarik ve imalatlarımız hakkında bilgi almak ister misiniz?

Ürün ve Hizmetlerimiz ile ilgileniyor musunuz? İşlerimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşın!